Coronaviruset - information till invånare och företagare

Här hittar du samlad information från Åstorps kommun gällande det nya coronaviruset covid-19.

Senaste nytt

27 maj: Socialförvaltningen förlänger tagna beslut fram till 15 juni.

14 maj: Uppdaterad information om våra försiktighetsåtgärder inom vård och omsorg finns nu att läsa under Socialförvaltningens åtgärder för att minska smittspridning.

 

Åstorps kommun följer aktuella rekommentationer från Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter. Informationen uppdateras löpande.

Vi behöver alla hjälpas åt och ta ansvar för de åtgärder vi själva kan göra för att inte sprida smitta. På så sätt skyddar du både dig själv och andra.

Folkhälsomyndigheten uppmanar dig som är 70 år och äldre att begränsa fysisk kontakt med andra människor så långt det går en tid framöver. Vi har samlat information för att du ska få hjälp och för att du ska slippa känna dig ensam.

Åstorps kommun har som ambition att hjälpa och bistå det lokala näringslivet i rådande situation. Vi försöker att underlätta i den mån vi kan och har fortsatt en generös hållning till och för näringslivet.

För att skydda de äldre och andra som tillhör riskgrupperna och minska smittspridningen har socialförvaltningen gjort vissa förändringar i sina verksamheter. Vi har besöksförbud på särskilda boenden och omsorgsboenden.

Elever, vårdnadshavare och personal inom bildningsförvaltningen får kontinuerlig information via plattformen Edwise.

Vårdnadshavare har ansvar för att barn inte kommer till skola och förskola sjuka, det vill säga med förkylningssymtom, hosta eller feber. Detta gäller även vid lindriga symtom. Barn och elever ska vara symtomfria i två dagar innan de återvänder till förskola eller skola.

De öppna förskolorna på Familjecentralerna är stängda tillsvidare.

Den 18 mars övergick Vuxenutbildningscentrum till distansutbildning. All undervisning sker istället digitalt via Google Classroom. Alla planerade prov är inställda.

Coronaviruset väcker många frågor och tankar. Mellan 09:00 och 14:00 på vardagar kan du ringa till vår anhörigkonsulent Marie Carlberg via 042-641 20. Hon finns där om du behöver råd och stöd, har frågor kring kommunens arbete med anledning av covid-19 eller om du bara vill prata med någon.

Flera organisationer har även öppna stödlinjer som du kan ringa för att prata om dina tankar och upplevelser.

Just nu är det många som behöver hjälp med olika saker på grund av rådande läge med coronaviruset covid-19. Du som vill hjälpa till kan engagera dig på flera olika sätt.

Regeringen har som skyddsåtgärd fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Flera av våra arrangemang har ställts in under våren. Informationen uppdateras löpande.

Inställda arrangemang

  • Nationaldagsfirandet 6 juni.
  • Språkcafé på biblioteket.
  • Simskolan på Kvidingebadet.

Åstorps municipality pays close attention to any updates advice given by the Public Health Agency of Sweden. The Public Health Agency of Sweden is continuously updating information on the new coronavirus in different languages.

The best way to protect yourself and others from infection is to avoid close contact with people who are ill.

Det är många som känner oro över det nya coronaviruset. Här har vi samlat några telefonnummer som du kan ringa om du har frågor och funderingar kring coronaviruset eller om du är orolig för dig själv eller någon i din närhet.

När du äter ute får du därför bara äta och dricka när du sitter vid ett bord. Du kan beställa, betala och hämta mat till bordet, till exempel från en buffé, om det inte leder till köer eller trängsel.
Du kan också beställa och ta med dig hämtmat som vanligt.

Om du upplever att ett matställe inte gör tillräckligt för att du och andra kunder ska kunna hålla avstånd och följa trängselreglerna, hör av dig till Miljökontoret i Åstorp eller Åstorps kommun s kundtjänst.

Miljökontoret i Åstorp kontrollerar inte hur invånare håller avstånd i offentliga miljöer som köpcenter, parker, parkeringar och andra platser. Det är ett ansvar som vi alla måste påminna varandra om och hjälpas åt att följa. På serveringar och matställen har miljökontoret däremot ett uppdrag att kontrollera de anpassningar och rutiner som finns för att gäster ska kunna följa trängselreglerna.

Kontakt

Senast ändrad • 2020-05-27