Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
WWF:e earth hour

Den 24 mars är det Earth hour. Åstorp deltar genom att ha en klimatsmart-matvecka 19 - 23/3. Foto: WWF/NASA

Åstorps kommun deltar i årets Earth hour tema
– med fokus på klimatsmart mat

Maten vi äter står för en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur påverkas negativt. Det vill vi i Åstorps kommun uppmärksamma och deltar därför i årets Earth hour tema – hur vi skapar ett hållbart liv tillsammans.

Vecka 12 så kommer vi att delta i WWF:s Earth hour, världens största miljömanifestation, genom att ha en klimatsmart matvecka i kommunens skolor. Det innebär att vi har tänkt lite extra på att ingredienserna, så de har en så låg klimatpåverkan som möjligt för att vara skonsam mot naturen. Syftet är att visa att mat kan båda bara gott, mättande och näringsrikt samtidigt som det är bra för klimatet.

 

– Med små åtgärder kan vi minska klimatpåverkan, bara genom att välja ingredienser efter säsong och minska på köttet. Utan att för den sakens skull laga mindre god mat - snarare tvärtom, säger Susann Strömblad Falkman, måltidsutvecklare på kostenheten i Åstorps kommun.

 

Klimatveckan i Åstorp är början på skapa ett nytt tänk kring maten vi serverar till våra unga och äldre.

 

- Åstorps kommun är med och tar ansvar i klimatfrågan. På sikt kan detta bli kopplat till en kommunövergripande matstrategi där en del är att vi serverar smakrik, klimatsmart mat av hög kvalité till våra invånare, säger Petra Johansson, miljöinspektör och miljöstrateg i Åstorps kommun.

 

Du kan också vara med och bidra till vårt hållbara liv - gå in på WWF:s sida om Earth hourlänk till annan webbplats.

 

Och du - kom ihåg att släcka ljuset under Earth hour den 24 mars mellan klockan
20.30 - 21.30!

 

När du vill veta mer, kontakta...

Petra Johansson
Miljöinspektör och miljöstrateg
042 – 640 94
petra.johansson@astorp.se


Susanne Strömblad Falkman
Verksamhetsutvecklare kostenheten

0734-254171

Susanne.StrombladFalkman@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2018-03-14
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2018-12-12

  Lugn stämning på Björnekullaskolan


  Trots förra veckans händelser har skolverksamheten fungerat bra på Björnekullaskolan. Stämningen på skolan bedöms som lugn och trygg men med en ökad medvetenhet om vilka rutiner som ska följas vid hot och våld. Elevhälsoteamet och skolkurator finns fortsatt på plats för att möta eventuell oro.
  » Läs mer


 • 2018-12-07

  Låg hotbild mot Björnekullaskolan


  Polisen har gjort bedömningen att hotbilden är mycket låg och att Björnekullaskolan därmed kan ha öppet som vanligt på måndag. Det gäller även övriga skolor runt om i kommunen.
  » Läs mer


 • 2018-12-06

  Björnekullaskolan har utsatts för hot


  Björnekullaskolan i Åstorp har under torsdagen utsatts för ett hot om en skolskjutning. Polisen är underrättad och samverkan sker kontinuerligt mellan skolan och polisen. Skolan kommer att vara öppen som vanligt under fredagen.
  » Läs mer