Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Bostadsinbrotten har minskat i Åstorp

Åstorps centrum med medborgarkontoret i fokus.

Glädjande nog har antalet bostadsinbrott i Åstorps kommun minskat i år jämfört med närmast föregående år. Ett effektivt sätt att minska risken för inbrott är att starta upp Grannsamverkan. Här får du tips och råd om hur du kan skydda dig mot inbrott.

Från 1 januari till 6 november hade Åstorps kommun 29 bostadsinbrott, jämfört med 43 stycken 2017 och 42 inbrott 2016. Lägst antal inbrott motsvarande period var år 2015 med 20.

 

‑ Jag tycker att det är viktigt att vi gemensamt fortsätter att i olika forum berättar om vikten av grannsamverkan. En brottsförebyggande metod som är effektiv och enkel, säger Bo Blixt, kommunpolis Bjuv - Åstorp.

 

Tips hur du säkrar ditt hem:

 • Starta grannsamverkan i ditt bostadsområde
 • Skaffa ett bra lås till din ytterdörr och se till att dörren är låst även när du är hemma
 • Se till att ha lås på fönster, balkong och altandörrar om du bor på markplan
 • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
 • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer. Det finns till exempel sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig
 • Installera inbrottslarm. Utomhussiren kan användas om du bor i hus
 • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut om att du är hemma. Be dina grannar eller någon du känner att ta hand om din post, dina sopor och få hjälp med att skotta uppfarten när snön har fallit
 • Märk dina värdesaker med DNA och sätt upp DNA-dekaler på utsidan av bostaden. Läs mer om märkDNA och hur du kan beställa det på Polisens webbplatslänk till annan webbplats.

Så här startar du grannsamverkan i ditt bostadsområde

För att starta grannsamverkan i området där du bor kan du och dina grannar kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen kommer att se till att ni får den kunskap och hjälp ni behöver för att komma igång. Du kan även läsa mer om grannsamverkan på Polisens webbplats.

Grannsamverkan för att minska brottslighetenlänk till annan webbplats

På Polisens webbplats kan du få fler tips och råd om hur du minimerar risken för stöld och inbrott.

Skydda dig mot stöd och inbrottlänk till annan webbplats

 

 

Senaste publiceringsdatum: 2018-11-12
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-08-20

  Medborgardialoger för ett tryggare Åstorp


  Kommunen arbetar tillsammans med polisen för att öka tryggheten i Åstorps kommun. Under tre tillfällen i september anordnas medborgardialoger på olika platser där du som medborgare får möjlighet att svara på frågor kring trygghet och säkerhet.
  » Läs mer


 • 2019-08-20

  Invigning Arboretum Circle of Life


  Idag invigdes Arboretum Circle of Life Åstorp med pompa och ståt. I arboreumet har 55 träd och buskar planterats för att sprida kunskap om Söderåsens natur och fungera som en entré till Skåneleden och Söderåsen. 
  » Läs mer


 • 2019-08-16

  Årets trygghetsmätning


  Nu är det dags för Åstorps kommun att tillsammans med Polismyndigheten genomföra den årliga lokala trygghetsmätningen. Totalt får 900 medborgare i åldern 16-85 år i Åstorps kommun möjlighet att svara på hur de ser på tryggheten i sitt bostadsområde.
  » Läs mer