Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
vedeldning är mysigt, men elda klimatsmart

Foto: Pexels.com

Eldar du i kamin eller brasa?

Visst är det stämningsfullt nu när vi eldar i kaminer och vedspisar. Här kommer lite tips hur du myser och eldar miljövänligt!

Eldar du hemma? Hur stora utsläppen och rökpåverkan för grannar och närboende blir beror mycket på sättet du eldar.

 

För att elda miljövänligt - tänk på:

 

 • Veden
  Förvara veden utomhus under tak minst ett halvår och förvara den inomhus max ett par veckor innan du eldar med vedträna.

 • Tändmedel
  Använd helst braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn/stickor. Undvik helst tidningspapper, som kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln.

 • Stapling av brasan
  Det är viktigt att brasan staplas luftigt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att korslägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.

 • Tänd på i toppen
  Placera tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna och tänd på. Låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.

 • God lufttillförsel
  Stäng luckan efter att elden tagit sig, men se till att lufttillförseln fortfarande är god. Brasan behöver som mest luft vid upptändningen och sedan lite mindre eftersom, men se till att inte strypa lufttillförseln för mycket.

 • Påfyllning av ved
  Om du vill hålla brasan igång efter att veden brunnit upp och det bildats en glödbädd, fyll då på med två-tre vedträn och lägg de luftigt.

 

Hos Naturvårdsverket kan du hitta mer information om vedeldninglänk till annan webbplats.


 

Vi önskar dig en mysig, miljövänlig och hänsynsfull stund vid brasan!

 

 

När du vill veta mer, kontakta...

Caroline Pettersson

Miljöinspektör

 

Åstorps kommun

Tel. 042-640 00

Caroline.pettersson@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2017-11-23
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-09-17

  E6 stängs av i oktober


  E6 vid trafikplats Alnarp norr om Malmö stängs helt i båda riktningarna den 11 oktober och cirka två veckor framåt. Trafiken leds om till andra vägar – räkna därför med köer och stora trafikstörningar i sydvästra Skåne.
  » Läs mer


 • 2018-09-17

  Har du plats för en praoelev våren 2019?


  I början på nästa år ska flera högstadieelever ut och testa på arbetslivet under en vecka. Vi efterlyser därför företagare i Åstorps kommun som vill hjälpa till att erbjuda praoplatser till eleverna.
  » Läs mer


 • 2018-09-14

  Fler gode män och förvaltare sökes


  Nu behöver vi fler som vill göra en viktig insats och bli en god man eller förvaltare. Din hjälp som företrädare av en person kan vara helt avgörande för att personen ska känna stabilitet och trygghet i tillvaron.
  » Läs mer