Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
DNA märkning av stöldbegärligt gods

Foto: Smartwater

Håll tjuvarna borta med DNA-märkning

För att minska antalen inbrott så vill Swedbank, Stiftelsen Gripen och Åstorps kommun ta ett gemensamt krafttag mot bostadsinbrotten. Därför startar vi nu projektet Åstorp som DNA-märkt kommun.

Projektet att DNA-märka stöldbegärligt gods har initierats av Swedbank och Åstorps kommun och möjliggörs av bidrag från Stiftelsen Gripen. Tanken är att minska inbrott genom DNA-märkning och ökat stöldskydd. Vår ambition är att kommunen skall bli DNA-märkt kommun med skyltar som berättar om detta vid infarterna till kommunen.

Informationsträffar om DNA-märkningspaket

Under oktober anordnas tre informationsmöten där du som invånare eller företag kan delta – du kan själv gå på det tillfälle du har möjlighet till. På plats finns representanter från Åstorps kommun, Polisen, Sparbanken Gripen samt det företag som stiftelsen handlat upp som leverantör av DNA-märkningspaket.

Under träffarna och fram till den 1 november har du möjlighet att handla DNA-märkningspaket till priset av 350 kronor – vilket är halva ordinarie pris. Instruktion och försäljning kommer att ske på plats men det rabatterade paketet kan även köpas på www.gripen.se.


Plats och tid för informationsträffarna

 

Åstorp:
Kulturhuset Björnen

Måndag den 16 oktober
16.00 – 17.30 och 18.00 – 19.30

Kvidinge:

Folkets Hus
Tisdag den 17 oktober
Kl. 16.00 – 17.30 och 18.00 – 19.30

 

Hyllinge:
Folkets hus

Måndag den 23 oktober
16.00 – 17.30

Du väljer själv tillfälle och ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på fika.
Varmt välkommen!


Vad innebär DNA-märkning?

Med DNA-märkning märker du dina föremål med ett osynligt nagellack som bara syns vid belysning med speciella UV-lampor som samtliga polisområden har idag. Varje DNA-set har en individuell kod som bara syns vid UV-ljus belysning. Koden är registrerad och gör att polisen lätt kan identifiera stulet gods. Detta gör också att märkt gods blir mindre intressant på hälerimarknaden. I paketet ingår även skyltning och information att sätta upp på bostäder för att motverka så att inbrott sker.

I samband med en DNA-märkningskampanj i Staffanstorp så minskade inbrotten i kommunen med 35% i de hushåll som skyltat sina hus att de DNA märkt stöldbegärligt gods.


Nu hoppas vi i Åstorp på samma effekt.

 

När du vill veta mer, kontakta...

Cecilia Selin

Kris- och säkerhetssamordnare
tel. 042-640 06

cecilia.selin@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2017-10-10
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-09-17

  E6 stängs av i oktober


  E6 vid trafikplats Alnarp norr om Malmö stängs helt i båda riktningarna den 11 oktober och cirka två veckor framåt. Trafiken leds om till andra vägar – räkna därför med köer och stora trafikstörningar i sydvästra Skåne.
  » Läs mer


 • 2018-09-17

  Har du plats för en praoelev våren 2019?


  I början på nästa år ska flera högstadieelever ut och testa på arbetslivet under en vecka. Vi efterlyser därför företagare i Åstorps kommun som vill hjälpa till att erbjuda praoplatser till eleverna.
  » Läs mer


 • 2018-09-14

  Fler gode män och förvaltare sökes


  Nu behöver vi fler som vill göra en viktig insats och bli en god man eller förvaltare. Din hjälp som företrädare av en person kan vara helt avgörande för att personen ska känna stabilitet och trygghet i tillvaron.
  » Läs mer