Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
Toalettetikett

9 av 10 svenskar tycker att skräp i toan är oacceptabelt. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Vatten tagit fram i samband med Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.

Inget skräp i toan

Toaletten är ingen papperskorg. Det borde vara självklart. Ändå blir det ofta problem orsakade av att fel saker hamnat i avloppet. Det enda som ska spolas ner i toan är det som kommer från kroppen och toapapper.

Toapapper klarar reningsverken av utan problem.

Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Annat som slängs i toan orsakar stopp eller försvårar reningen av vattnet.


NSVA får återkommande larm om stopp i pumpstationer och då måste en drifttekniker åka ut och ta bort det som orsakat stoppet. Det kan vara trasor, tvättlappar, nylonstrumpor, pappershanddukar, blöjor, bindor, tamponger, kondomer och hårbollar.

Mindre föremål fastnar i gallerstationerna på reningsverken.


Använd papperskorgen

Ta för vana att alltid ha en papperskorg i badrummet. I den kastar du allt ditt restavfall, som till exempel bomullstussar, tops, hår, tamponger och snus. Restavfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Skräp som kan återvinnas, exempelvis toarullen, källsorteras i din vanliga soptunna.


När du vill veta mer, kontakta...

www.nsva.selänk till annan webbplatsSenaste publiceringsdatum: 2015-11-18
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna

 • 2019-12-06

  Presentation av ortsanalyser i Åstorps kommun


  Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram ortsanalyser för Åstorp, Hyllinge, Kvidinge och Nyvång. Den 17 december är du välkommen att ta del av resultatet som kommer vara ett viktigt underlag i kommunens fortsatta arbete med samhällsplanering.
  » Läs mer


 • 2019-12-05

  Vad är ett bra bibliotek för dig?


  Under våren 2020 gör vi en satsning på att förnya barn- och ungdomsavdelningen på det centrala biblioteket i Åstorp. Nu behöver vi din hjälp för att skapa ett ännu bättre bibliotek för Åstorpsborna.
  » Läs mer


 • 2019-12-03

  Hämta sand för halkbekämpning


  I början av veckan har det varit halt runt om i kommunen. Du är välkommen att hämta sandningsgrus på Annedalsgatan 5 när du behöver halkbekämpa utanför ditt hus.
  » Läs mer