Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
Toalettetikett

9 av 10 svenskar tycker att skräp i toan är oacceptabelt. Det visar en undersökning som branschorganisationen Svenskt Vatten tagit fram i samband med Världstoalettdagen 19 november. Trots det hamnar årligen 7 000 ton skräp i våra avlopp.

Inget skräp i toan

Toaletten är ingen papperskorg. Det borde vara självklart. Ändå blir det ofta problem orsakade av att fel saker hamnat i avloppet. Det enda som ska spolas ner i toan är det som kommer från kroppen och toapapper.

Toapapper klarar reningsverken av utan problem.

Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Annat som slängs i toan orsakar stopp eller försvårar reningen av vattnet.


NSVA får återkommande larm om stopp i pumpstationer och då måste en drifttekniker åka ut och ta bort det som orsakat stoppet. Det kan vara trasor, tvättlappar, nylonstrumpor, pappershanddukar, blöjor, bindor, tamponger, kondomer och hårbollar.

Mindre föremål fastnar i gallerstationerna på reningsverken.


Använd papperskorgen

Ta för vana att alltid ha en papperskorg i badrummet. I den kastar du allt ditt restavfall, som till exempel bomullstussar, tops, hår, tamponger och snus. Restavfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el. Skräp som kan återvinnas, exempelvis toarullen, källsorteras i din vanliga soptunna.


När du vill veta mer, kontakta...

www.nsva.selänk till annan webbplatsSenaste publiceringsdatum: 2015-11-18
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna