Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Låt ditt matavfall göra nytta i påsk

Sorterguide från NSR.

Foto: NSR

Påsken är en av våra största mathelgen. Vi köper, lagar, äter och slänger enorma mängder mat. Svenskarna lägger över sju miljarder kronor på påskmat och eftersom var tredje matkasse slängs handlar det om 2,3 miljarder kronor rakt ner i soporna.

Generellt beräknas matsvinn kosta varje hushåll mellan 3000 och 6000 kronor per år. Matsvinn är mat och dryck som slängts i onödan och som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Det kan till exempel vara livsmedel som inte förvarats rätt och därför blivit dåligt. Men det kan också vara resterna från middagen som hade kunnat bli en lunchlåda eller ingrediens i en ny rätt med lite fantasi.

 

– Det är egentligen ganska lite som hade behövt bli matsvinn, säger Cecilia Holmblad, renhållningschef på NSR.

 

Hantera matavfallet rätt

Invånarna i nordvästra Skåne har generellt sett blivit bättre på att äta upp och ta vara på resterna. Men fortfarande slängs väldigt mycket förpackad mat i restavfallet. Det vill säga vi handlar mer än vi behöver och äter inte upp det före bäst-före-datum, vilket är dåligt för både plånboken och miljön.

 

– Vi förlitar oss mer på en datumstämpel än på våra egna näsor. Istället för att lukta och smaka slänger många förpackad mat direkt i restavfallet där det inte alls hör hemma, säger Cecilia Holmblad.

 

Det är egentligen inte särskilt komplicerat. Ät upp först, sortera rätt sen. Matavfallet i påsen och påsen i rätt kärl – sen är det klart!

 

Det är enkelt att sortera matavtall - gordetintesvarare.selänk till annan webbplats

När du vill veta mer, kontakta...

NSR

www.nsr.selänk till annan webbplats

Senaste publiceringsdatum: 2019-04-18
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna