Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
DNA märkning av stöldbegärligt gods

Foto: Smartwater

Ny möjlighet till DNA märkning - för att hålla tjuvarna borta!

För att minska antalen inbrott så vill Swedbank, Stiftelsen Gripen och Åstorps kommun ta ett gemensamt krafttag mot bostadsinbrotten. Projektet där Åstorp blir DNA-märkt kommun fortsätter. 

Projektet att DNA-märka stöldbegärligt gods har initierats av Swedbank och Åstorps kommun och möjliggörs av bidrag från Stiftelsen Gripen. Tanken är att minska inbrott genom DNA-märkning och ökat stöldskydd.

Informationsträffar om DNA-märkningspaket

I höstas anordnas informationsmöten för åstorpare och företag i kommunen. Nu kommer ytterligare två informationstillfällen att ske där du kan gå på det tillfälle du har möjlighet till. På plats finns representanter från Åstorps kommun, Polisen, Sparbanken Gripen samt det företag som stiftelsen handlat upp som leverantör av DNA-märkningspaket.

Under träffarna och fram till den 28 februari har du möjlighet att handla DNA-märkningspaket till priset av 350 kronor – vilket är halva ordinarie pris. Instruktion och försäljning kommer att ske på plats men det rabatterade paketet kan även köpas på www.gripen.se.


Platsen för informationsträffarna är på kulturhuset Björnen:

22/1, klockan 18.00 - 19.30
5/2, klockan 18.00 - 19.30Du väljer själv tillfälle och ingen föranmälan krävs.
Varmt välkommen!


Vad innebär DNA-märkning?

Med DNA-märkning märker du dina föremål med ett osynligt nagellack som bara syns vid belysning med speciella UV-lampor som samtliga polisområden har idag. Varje DNA-set har en individuell kod som bara syns vid UV-ljus belysning. Koden är registrerad och gör att polisen lätt kan identifiera stulet gods. Detta gör också att märkt gods blir mindre intressant på hälerimarknaden. I paketet ingår även skyltning och information att sätta upp på bostäder för att motverka så att inbrott sker.

I samband med en DNA-märkningskampanj i Staffanstorp så minskade inbrotten i kommunen med 35% i de hushåll som skyltat sina hus att de DNA märkt stöldbegärligt gods.

 

Nu hoppas vi i Åstorp på samma effekt.

 

När du vill veta mer, kontakta...

Cecilia Selin

Kris- och säkerhetssamordnare
tel. 042-640 06

cecilia.selin@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2018-01-04
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-07-20

  Stort evenemang på Gamla torg - Allsång med Riksteaterföreningen Åstorp


  Det har varit ett fullspäckat schema för de yngre nu i sommar. Här kommer något för de något äldre -- Allsång! Boka in torsdagen den 26 juli kl 19 om du inte redan gjort det. Fri entré!
  » Läs mer


 • 2018-07-19

  Fortsatt eldningsförbud i Åstorp


  Den senaste tidens sommarvärme och solsken innebär att det är extremt torrt i markerna och därmed stor risk för antändning och brandspridning i terrängen. Den 14 april utfärdades eldningsförbud i kommunen och det gäller fortfarande.
  » Läs mer


 • 2018-07-10

  Åstorps kommun hjälper djuren i torkan!


  Det är tuffa tider för böndernas djur – varje grässtrå räknas! Och vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att använda en del av kommunens marker till förfogande eller för att klippa ner gräset och använda som foder. Vissa ytor går att stängslas till tillfälligt bete. Ytorna varierar allt från 1 till 10 hektar.
  » Läs mer