Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

På äldreboendet Astern skjutsas äldre på
elcyklar

Elcykel

Therese Lindgren, undersköterska på Astern, skjutsar en av vårdtagarna på en cykeltur i byn.

Frisk luft, vinden i håret och nya vyer. Det får personer inom äldreomsorgen möjlighet att uppleva genom cykelutflykter i byn och på landsbygden. 

Åstorps kommun har fyra parcyklar i två olika modeller som går på el. Den ena modellen är en tandemcykel av aktiv modell där känslan av att cykla på egen hand är stor. Den andra modellen är en så kallade ”Christianiacyklel” som har plats för en förare och två passagerare som sitter framtill.

 

Bidraget kommer från Stiftelsen Gripen och genom bidraget kan kommunen ge vårdtagarna en annan form av meningsfull aktivitet. På vård- och omsorgsboendet Astern används elcyklarna flitigt. Även anhöriga kan låna cyklarna för att ta en tur.


- Med cyklarna finns det möjlighet att köra förbi gator som man känner igen eller förbi sitt gamla hus vilket väcker många minnen. Förra sommaren använde vi cyklarna flitigt och körde bland annat ut på landsbygden och till Godbiten och köpte fika. Denna sommar ska vi cykla till Kvidinge, säger Therese Persson, undersköterska på Åstorps kommun.

Personal inom hemvården har även tillgång till elcyklar för att smidigt ta sig runt till vårdtagarna.


Satsningen med par- och elcyklar är helt i linje med projektet ”Fossilfria uppstartskommuner” som Åstorps kommun ingår i. Projektet genomförs under 2019-2020 och syftar till att minska användningen av fossil energi.

 

När du vill veta mer, kontakta...

Medborgarkontoret

 

tel: 042-640 00

e-post: kommun@astorp.se

Senaste publiceringsdatum: 2019-05-29
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna