Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer
Vatten, NSVA

Foto: NSVA

Uttaget dricksvatten nära maxgränsen,
- Spara på vattnet, råder NSVA

Hjälps vi åt nu så lär vi undika en akut vattenbrist och bevattningsförbud lite längre fam. Här hittar du tips och råd på hur du kan spara på vattnet.

Spara vatten genom att:

 • Fylla disk- och tvättmaskiner innan de sätts igång.
 • Diska i en balja eller använda diskproppen.
 • Använda diskvattnet i baljan till att skölja ur förpackningar.
 • Ställa vatten i kylen i stället för att spola kranen tills det blir kallt.
 • Duscha istället för att bada.
 • Stänga av duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.
 • Stänga av kranen när du borstar tänderna.
 • Spola toaletten med snålspolning.
 • Byta till snålspolande dusch- och vattenkranar.
 • Laga droppande kranar och rinnande toaletter. Små läckor förbrukar mycket vatten.
 • Fylla poolen en gång under säsongen sakta med vattenslang under kväll och natt. Håll vattnet rent med hjälp av reningspump och klor.
 • Samla regnvatten i tunnor eller damm för att vattna i trädgården.
 • Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder tvättvattnet. Se fler smarta spartips på

 

www.nsva.se/sparavattenlänk till annan webbplats

– Om vi spar på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.

 

Uppmaningen till återhållsamhet gäller kunder till NSVA som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet.

 

– Dock ber vi även fastighetsägare med eget vatten att vara sparsamma. När allt kommer omkring är det samma grundvatten vi använder, säger Jonas Håkansson.

Det vackra vädret har troligen lockat till bevattning av gräsmatta och säsongsöppning av pool och spa. NSVA tipsar om att vattna gräsmattan sent på kvällen eller under natten, och att ha välfungerande rening på pool och spa så att vattnet kan återanvändas.

 

Det finns många små handlingar länk till annan webbplatsdu kan göra för att spara vatten i vardagen, som att stänga av kranen medan du borstar tänderna.

 

– Det rinner ut 12 liter vatten ur kranen varje minut. Om vi alla hjälps åt och stänger av kranen under tre minuters tandborstning sparas cirka 36 liter vatten per gång. Det blir några procent av den totala förbrukningen och den handlingen gör absolut skillnad, säger Jonas Håkansson.

 

Vattnet inom NSVA
En stor del av vattnet inom NSVA distribueras av Sydvatten från sjön Bolmen i Småland. Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och flera andra skånska kommuner får vatten från Bolmen. Vid hög vattenförbrukning når Sydvatten maxkapacitet i produktionen. Även om mängden vatten som förbrukas inte är ett problem kan produktionskapaciteten sätta begränsningar. Under dessa toppar i produktionen kan du hjälpa till genom att använda vattnet smartare.


– Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. I dessa kommuner är det extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt, säger Jonas Håkansson.

 

Vad gör NSVA?
NSVA har optimerat alla vattenverk så att så lite vatten som möjligt förbrukas vid rening av grundvattnet. Kontinuerlig övervakning av uttagsbrunnar samt övriga anläggningar innebär att NSVA vet hur mycket vatten som levereras.


– Skulle något avvika från det normala kan vi snabbt vidta åtgärder, säger Jonas Håkansson.

 

Läs mer på nsva.selänk till annan webbplats hur du kan använda vattnet på ett smart och effektivt sätt.

 

OM NSVA

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur sex VA-verksamheter från lika många kommuner. Vi har gjort gemensam sak för att växa och bredda vår kompetens, och för att öka bredden i erbjudandet. Allt under gemensam flagg. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. Läs mer om oss på www.nsva.selänk till annan webbplats

 

För aktuell driftinformation dygnet runt, se www.nsva.se/driftinfolänk till annan webbplats

 

Kontaktinformation till NSVAlänk till annan webbplats

Senaste publiceringsdatum: 2018-05-25
Sök på hela astorp.se
Senaste 3 nyheterna