Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Åstorps nya centralkök – framtidens kök!

Inom kort serveras de första portionerna i Åstorps kommuns nya centralkök Ripan. I köket kommer 3 200 portioner serveras dagligen till barn och unga i kommunens förskolor och skolor, samt de äldre som bor på vårdboende eller har matleveranser hem till sig. Råvarornas behov står i centrum för att maten ska ha hög kvalitet och vara smakrik, men hänsyn har även tagits till arbetsmiljön för det tjugotalet personer som ska arbeta i köket.

– Vi har tillsammans skapat förutsättningar för ett framtidens kök, där god mat och vår personal står i fokus, säger Ditte Sandström, kostansvarig på Åstorps kommuns kostenhet.

Kökets utformning är väl genomtänkt eftersom matens resa från råvara till färdiglagad portion är prioritet. Förutom nya frys- och kylrum så har centralköket upptiningsrum och rum för dietkök.

– Vi kan nu tina upp och förbereda maten på ett bättre sätt än tidigare, vilket gör att kvaliteten på vår lagade mat blir bättre, säger Ditte Sandström.  Dessutom har vi ett eget dietkök numera, där vi förbereder mat för de som har andra behov, till exempel de som har olika allergier eller inte äter fläsk, menar Ditte Sandström.

– Det nya centralköket ger oss helt andra möjligheter att laga god mat till kommunens invånare, mat är en viktig fråga oavsett om man är gammal eller ung - det handlar om vårt välmående, avslutar Ditte Sandström.

När du vill veta mer, besök...

Centralköket Ripan i media...

Senaste publiceringsdatum: 2014-06-25
Sök på hela astorp.se

Michael Svensson

Kommunikatör, webbansvarig

Åstorps kommun

Tel. 042 - 643 22

michael.svensson@astorp.se

Senaste 3 nyheterna

 • 2018-07-20

  Stort evenemang på Gamla torg - Allsång med Riksteaterföreningen Åstorp


  Det har varit ett fullspäckat schema för de yngre nu i sommar. Här kommer något för de något äldre -- Allsång! Boka in torsdagen den 26 juli kl 19 om du inte redan gjort det. Fri entré!
  » Läs mer


 • 2018-07-19

  Fortsatt eldningsförbud i Åstorp


  Den senaste tidens sommarvärme och solsken innebär att det är extremt torrt i markerna och därmed stor risk för antändning och brandspridning i terrängen. Den 14 april utfärdades eldningsförbud i kommunen och det gäller fortfarande.
  » Läs mer


 • 2018-07-10

  Åstorps kommun hjälper djuren i torkan!


  Det är tuffa tider för böndernas djur – varje grässtrå räknas! Och vi vill naturligtvis gärna hjälpa till och erbjuder därför bönder att använda en del av kommunens marker till förfogande eller för att klippa ner gräset och använda som foder. Vissa ytor går att stängslas till tillfälligt bete. Ytorna varierar allt från 1 till 10 hektar.
  » Läs mer