Åstorps kommun
Åstorp - Söderåsstaden
där människor och företag möts och växer

Vårt Nyvång

Välkommen till Nyvång

Nyvång är en liten, liten by som ligger utanför Åstorp!

Vi är mest kända för våran "kulle" som man kan se runt om hela Nyvång. Den syns också bra från E4:an som passerar mellan Åstorp och Nyvång.

Innan Nyvång fick sitt namn så kallade man det för Ormastorp. Det var när Höganäsbolaget kom till Ormastorp som man bara såg en stor vång (som betyder åker). Då sade bolagets VD: Här ska vi bygga en ny by med gruvverksamhet. Den ska heta "Nyvång"!!! Och så blev det...

Den gamla gruvan

Det som de flesta kallar för "Nyvångs högen" eller "Nyvångs kulle" är egentligen en hög med slagg från Nyvångs stenkolsgruva.
Gruvan var i drift 1911-1966 och under hela tiden så slängde man slaggen upp på högen. På den här bilden som är från 1920-1930 kan man se hur liten högen var då jämfört med nu.
Man började att provborra med mera redan år 1907 men det var inte förrän 1911 som gruvdriften startade. När gruvan lades ner var djupet 100 meter och man hade hittat 8 miljoner ton kol.
Alla byggnader på gruvområdet är nu borta utom det stora huset som ni ser på bilden. "Schakt Carl Cervin" står det med stor text på ena sidan. "Schakt Carl Cervin" var just vad schaktet hette. Huset användes då som kontor men nu som gymnastiksal och gruvmuseum.

Våran skola

I Nyvång bor det ca. 600 människor. Vår skola heter Nyvångs skola och där finns förskoleklass till åk 6. 
På skolan går det omkring 160 elever. Upptagningsområdet är Nyvång och byarna Snuggarp och Västra Broby. Barnen från Dala-området i Åstorp går också på Nyvångs skola.
Från åk 7 går barnen i Hyllinge skola.

Nyvång hade tidigare ett fotbollslag som hette Nyvångs GIF. Nyvångs GIF hade en egen liten arena som man kallade för Nyvångs idrottsplats.
År 1996 slog klubben ihop sig med Åstorps IF. Den nya klubbens namn blev Åstorps FF!

Sidan författad av Mathias Martinsson

Nyvångs IP
Senaste publiceringsdatum: 2019-04-25
Sök på hela astorp.se
Kontakt

Per-Olof Ganestam
Rektor
042-642 82
per-olof.ganestam@astorp.se